Poljoprivredne firme Zapadnog Balkana su se okupile u Beogradu kako bi saznale više o prednostima digitalnih rešenja

AgriSummit.Tech je održan 8. i 9. juna u Beogradu uz prisustvo 150 proizvođača, pružaoca digitalnih rešenja, poslovnih udruženja, zadruga, stručnjaka, akademika i istraživačko-razvojnih organizacija iz Srbije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije i Hrvatske. Posebna pažnja posvećena je sektorima voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva, koji imaju najveći potencijal za primenu novih IKT rešenja. Konferencija je ponudila platformu za razmenu znanja i umrežavanje između farmera i dobavljača digitalnih i tehnoloških rešenja. Cilj je bio promovisanje primene digitalnih i inovativnih rešenja u regionu, unapređenje poslovnih procesa i performansi sektora i podrška usvajanju ovih tehnologija.

Digitalizacija je u poslednje vreme kao tema sve prisutnija, ali je primena digitalnih rešenja u poljoprivredi u zemljama Zapadnog Balkana nedovoljna. Neophodna je za ublažavanje posledica i prilagođavanje klimatskim promenama, zaštitu životne sredine i zelenu ekonomiju. Samo pametna poljoprivreda može da obezbedi rešenja za efikasnije korišćenje energije i inputa u proizvodnji – da se proizvodi više i utiče manje na zemljište i atmosferu, a istovremeno štede energija i novac. Zato su projekat „Velika mala privreda“ iz Srbije i regionalni projekti USAID EDGE i GIZ SEDRA II udružili snage kako bi pokrenuli prvu regionalnu inicijativu posvećenu primeni dostupnih digitalnih rešenja u poljoprivredi.

Tokom dinamičnog prvog dana učesnici su imali priliku da prisustvuju bogatom konferencijskom programu koji je obuhvatio vodeće svetske trendove, tehnološka rešenja dostupna u Srbiji i regionu, uspešne priče, implementaciju i razvoj različitih digitalnih rešenja i kako nove tehnologije mogu da unaprede održivost i profitabilnost poljoprivrednog ekosistema. Pored konferencije, poseban fokus je bio na Mini sajmu, koji je omogućio prisutnima da steknu bolji uvid u specifičnosti različitih AgTech rešenja i da se upoznaju  sa prodavcima različitih digitalnih rešenja.

Drugi dan događaja, 9. jun, bio je rezervisan za obilazak Berry Log farme borovnica na planini Kosmaj. Prisutni su mogli da vide demonstraciju Smart Watering sistema za daljinsko navodnjavanje i đubrenje pomoću senzora, kao i prezentaciju AgAR, novorazvijene univerzalne robotske platforme za poljoprivredu.