Finansijska podrška za održiva rešenja za MSP u Srbiji

Kako bi se uhvatili u koštac s izazovima kao što su sve veći troškovi proizvodnje, klimatske promene i turbulentno tržište, srpski proizvođači voća i povrća moraju da ulažu u inovativna rešenja. Jedan primer su solarni paneli, koji omogućuju stabilno snabdevanje energijom potrebnom za očuvanje kvaliteta voća, posebno u hladnjačama, istovremeno doprinoseći smanjenju emisije štetnih gasova i dugoročnoj isplativosti poslovanja. S druge strane, kompanije koje bi ulagale u ovakva rešenja često nisu dovoljno informisane o dostupnim izvorima finansiranja, a često nemaju ni odgovarajuće finansijsko predznanje za podnošenje zahteva za finansiranje, posebno u ruralnim i manje razvijenim delovima Srbije. Kako bi pomogao malim i srednjim preduzećima (MSP) da se brzo prilagode klimatskim promenama i podstakao ulaganja u inovativna rešenja, projekat „Velika mala privreda“ obezbeđuje ključnu tehničku podršku preko lokalnih konsultanata. Oni edukuju MSP o svim dostupnim izvorima finansiranja u Srbiji, savetuju ih o ulaganjima, upravljaju podnošenjem zahteva za finansiranje i povećavaju šanse za odobravanje investicionog finansiranja od strane banaka, republičkih fondova i drugih institucija.

Kompanije LAKI i BSA Fruit su odličan primer. Ove dve kompanije su preduzele proaktivne korake kako bi odgovorile na izazove koje predstavljaju veliki troškovi i obezbedile održivu konkurentnost. Ove kompanije se bave nabavkom, preradom, zamrzavanjem, pakovanjem i distribucijom svežeg i smrznutog voća, izvozeći prvenstveno u zemlje Evropske unije kao što su Nemačka, Francuska, Belgija, Velika Britanija, Izrael kao i na Novi Zeland. Godišnje prerade preko 3.000 tona raznog voća, s tim da maline čine većinu s preko 70%. Zapošljavaju preko 80 radnika i nabavljaju voće iz više od 400 poljoprivrednih domaćinstava u opštinama u jugozapadnoj Srbiji, što ih čini duboko integrisanim u lokalni poljoprivredni ekosistem.


Nakon analize troškova koju su obe kompanije sprovele uz pomoć konsultanata, utvrđeno je da visoka cena energije tokom dugotrajnog držanja zaliha u hladnjačama predstavlja veliki trošak. Obe kompanije su uložile u infrastrukturu za eksploataciju solarne energije kako bi rešile to pitanje, a u cilju smanjenja zavisnosti od skupe električne energije. Kompanija LAKI se opredelila za ugradnju panela ukupne snage 260 kW, dok je kompanija BSA Fruit ušla u realizaciju projekta male solarne elektrane snage 160 kW. Investiciju koju je ostvarila kompanija LAKI je garancijom obezbedila Američka međunarodna razvojna finansijska korporacija (DFC). Očekuje se da će ova ulaganja doneti godišnje uštede troškova za energiju od približno 100.000 EUR. Ovo ulaganje naglašava njihovu posvećenost isplativosti i ekološki održivim praksama i prilagođava njihovo poslovanje promenljivim tržišnim uslovima.


Od marta 2023. do februara 2024. Projekat je pružao tehničku podršku preko sedam lokalnih konsultanata za 46 MSP, od kojih je 10 u vlasništvu žena. Konsultanti su edukovali preduzetnike o dostupnosti izvora finansiranja i sproveli personalizovano finansijsko planiranje, čime su omogućili odobravnje podnetih zahteva za eksterno finansiranje investicionih projekata u ukupnoj vrednosti od 26,9 miliona dolara, od čega se 12 miliona dolara odnosi na zelenu ekonomiju. Osam kredita u bankama ProCredit, Addiko i Intesa u ukupnoj vrednosti od 3,1 miliona dolara osigurano je garancijom Američke međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC).