Podrška srednjoškolcima da razvijaju svoja poljoprivredna gazdinstva

Dana 3. novembra 2022. pokrenut je Fond za osnaživanje mladih poljoprivrednika namenjen učenicima završne godine Poljoprivredne škole „Ljubo Mićić“ u Požegi. Sredstva fonda će pomoći mladim poljoprivrednicima iz Zlatiborskog okruga da unapređuju svoja gazdinstva tako što će razvijati proizvodnju i učiniti je profitabilnijom.

U srpskim selima se smanjuje broj mladih koji ostaju na svojim gazdinstvima i nastoje da žive od poljoprivredne proizvodnje. To se vidi i po većini srednjih poljoprivrednih škola, koje svake godine beleže sve manji broj upisanih učenika.

Da bismo mlade ljude motivisali da ostanu na selu, modernizuju proizvodnju i nađu način da od poljoprivrede naprave profitabilan posao, osnovali smo Fond za osnaživanje mladih poljoprivrednika u saradnji sa opštinama Požega, Užice i Gornji Milanovac i Fondacijom Ana i Vlade Divac
Sredstva fonda su namenjena učenicima završne godine Poljoprivredne škole „Ljubo Mićić“ u Požegi koju pohađaju deca iz više opština Zlatiborskog okruga. Mladi poljoprivrednici uz podršku mentora uče da kreiraju biznis plan i na konkursu apliciraju za donaciju za kupovinu neophodne opreme za svoja domaćinstva.

Trenutna vrednost fonda je 2.800.000 dinara, a pored uključivanja još opština ovog okruga u planu je i osnivanje još dva fonda u naredne tri godine.
Važan deo rada sa mladim poljoprivrednicima je edukacija o dostupnim izvorima finansiranja kao i njihovo motivisanje da rade na razvoju svojih gazdinstava i apliciraju za druga podsticajna sredstva. Tako im se pomaže da unaprede proizvodnju, krenu u prve preduzetničke poduhvate, razviju proizvode spremne za tržište i ostanu na svojim gazdinstvima.

Više informacija možete naći na linku: