Mladi koji biraju poljoprivredu kao svoju profesiju su ključ njenog razvoja

Petog septembra, zajedno sa Fondacijom Ana i Vlade Divac i opštinom Svilajnac, Projekat Velika mala privreda (Projekat) je osnovao drugi po redu Fonda za osnaživanje mladih poljoprivrednika za učenike srednje Poljoprivredno-veterinarske škole u Svilajncu.

Sve većem broju mladih opada interesovanje za ostajanje na svojim porodičnim gazdinstvima. Uzrok tome proizilazi iz činjenice da poslovi u poljoprivredi imaju nisku produktivnost i nude relativno male plate. Shodno tome, poljoprivredne škole širom zemlje beleže konstantan pad prilikom upisa u novu školsku godinu. Prepoznajući važnost osnaživanja mladih ljudi za jačanje tržišnih sistema u sektoru poljoprivrede, Projekat ima za cilj da pojednostavi pristup finansijskim resursima i poboljša konkurentnost preduzeća predvođenih mladim ljudima. Takođe sarađuje sa ključnim partnerima na inovativnim pristupima obrazovanju i razvoju radne snage.

Prvi fond je otvoren u novembru 2022. godine u saradnji sa opštinama Požega, Užice, Čajetina, Arilje, Prijepolje i Gornji Milanovac i Fondacijom Ana i Vlade Divac za učenike završne godine Poljoprivredne škole „Ljubo Mićić“ u Požegi. Ukupna vrednost oba Fonda iznosi 5.750.000 dinara, a 32 učenika je dobilo grantove koji su im omogućili da investiraju u različita sredstva, poput poljoprivredne mehanizacije, stoke, sadnice, plastenike i drugu neophodnu opremu.

Ova inicijativa je obezbedila grantove mladim ljudima i odigrala značajnu ulogu u njihovom obrazovanju o poslovnom planiranju i procesu apliciranja za druge mogućnosti finansiranja. Sarađujući sa poljoprivrednim školama i mentorima tokom cele školske godine, učenici su stekli vredne uvide i smernice u pisanje biznis planova i aplikacija za finansiranje.