Jačanje svesti i sposobnosti srpskih malih i srednjih preduzeća za pristup dostupnim finansijskim alatima i resursima

Stroga monetarna i fiskalna politika Srbije tokom poslednje decenije donela je značajne makroekonomske rezultate, privukla velike strane investicije i podstakla rast bruto domaćeg proizvoda. Međutim, ovo je dodatno ojačalo sistem usmeren na banke, što je ograničilo opcije za mikrofinansiranje i pristup kapitalnim tržištima izvan IT sektora, posebno za mala i srednja preduzeća (MSP) vođena od strane žena i mladih. Kako bi se rešio ovaj problem, projekat „Velika mala privreda“ aktivno radi na pružanju podrške sistemima za unapređenje upotrebe finansijskih proizvoda od strane MSP-a, sa posebnim fokusom na nedovoljno razvijena područja.

Osnovni cilj ovog napora je dvostruk: 1) edukovati što više MSP-a o svim postojećim izvorima finansiranja u Srbiji i 2) pružiti savete MSP-a u investiranju, njihovim aplikacijama i povećati njihove šanse za dobijanje investicionog finansiranja od banaka, državnih fondova i drugih institucija. Projekat je usmeren na pomoć MSP-a iz sektora poljoprivrede i mašinstva i opreme u manje razvijenim regionima.

Od marta do septembra 2023. godine, Projekat je pružio tehničku podršku putem sedam lokalnih konsultanata za 24 MSP-a, od kojih je četiri u vlasništvu žena. Konsultanti su obezbedili sesije podizanja svesti o svim dostupnim izvorima finansiranja i pružili personalizovano planiranje finansija sa korisnicima, omogućavajući im da dobiju odobrenja za spoljno finansiranje investicionih projekata u ukupnom iznosu od 11,9 miliona dolara, od čega je 2,3 miliona dolara vezano za zelenu ekonomiju.

Jedan od uspešnih primera korisnika je porodica Jakešević, koja ima tri gazdinstva, od kojih su dva u vlasništvu žena. Poljoprivredno gazdinstvo Jakešević proizvodi dunje na površini od 5,3 hektara i orahe na površini od 12,8 hektara, na teritoriji Žablja. Gazdinstvo Jakešević namerava da plasira ubrane dunje u većem obimu kao sveže proizvode kupcima, imajući u vidu da tako mogu postići bolju cenu. Da bi se to ostvarilo, bilo im je potrebno ulaganje za kupovinu sistema za navodnjavanje, atomizera i traktora za poboljšanje proizvodnje.

Još jedan uspešan primer je kompanija Inmold, vodeća srpska firma za proizvodnju automatizovanih mašina za brizganje plastike i alata, kao i za sam proces brizganja plastike. To je porodična firma osnovana 2013. godine sa sedištem u Požegi. Kompanija je orijentisana na izvoz, a najveći kupci su joj kompanije iz Nemačke, Francuske, Kanade, Ujedinjenih Arapskih Emirata itd. Inmold je odlučio da investira u opremu za proizvodnju alata, kao i za opremu koja se koristi za proizvodnju ambalaže od plastike.