„Interconnect B2B“ na putu da postane najvažniji poslovni skup u sektoru mašina i opreme

Konferencija „InterConnect B2B“, je održana u Beogradu 26. i 27. aprila 2023. godine, kako bi povezala predstavnike malih i srednjih preduzeća (MSP) iz sektora proizvodnje metala, gume, plastike i mašina sa značajnim međunarodnim kupcima. Događaj je organizovan uz podršku Privredne komore Srbije, kompanije Convestenics specijalizovane za poslovno povezivanje u sektoru opreme i mašina i projekta „Velika mala privreda“. Konferenciji je prisustvovalo 110 proizvođača koji su imali priliku da se upoznaju i ugovore nove izvozne poslove sa predstavnicima 17 velikih evropskih kompanija iz Nemačke, Italije, Švajcarske, Poljske i Švedske. Tokom prvog dana skupa, preko 200 sastanaka je održano kroz profesionalnu platformu za poslovno povezivanje.
Ova inicijativa osmišljena je tako da se otklone dva značajna izazova sa kojima se suočava privreda Srbije: 1) MSP u sektoru opreme i mašina u Srbiji nisu povezane sa vodećim firmama i tržištima EU, i 2) kompanije u EU sve češće traže partnere iz bližeg okruženja, što se naziva i nearshoring.
Konferencijski deo skupa bavio se prvenstveno temom održivosti i njenim uticajem na poslovanje, što predstavlja sve bitniji zahtev u vezi sa upravljanjem lancima snabdevanja. Tim pitanjem su se bavila dvojica uvodničara Ferdinand Viland (Ferdinand Wieland) iz kompanije ThyssenKrupp Automotive i Hendrik Hansen (Hendrick Hansen) iz Roche Diagnostics.
Drugog dana rada, 27. aprila, posetioci su obišli preko 20 najperspektivnijih MSP iz svih delova Srbije koja bi mogla da postanu njihovi kooperanti kako bi stekli jedinstven uvid u njihove poslovne prakse i kapacitete.