Beograd postaje novi centar u Evropi za povezivanje kompanija i otvaranje ključnih izvoznih tržišta

Fruitnet Forum South East Europe, specijalizovani događaj za industriju svežeg voća i povrća, održan je u Beogradu 25. oktobra.

Ova prilika za povezivanje pokazala se kao idealna platforma za kvalitetne, ali često male dobavljače svežih proizvoda iz Srbije i Balkana koji često nisu u mogućnosti da izlažu i takmiče se na velikim globalnim događajima kao što su FruitLogistica u Berlinu ili Fruit Attraction u Madridu. Takođe, intenzivni poslovni sastanci i diskusije su efikasniji i neposredniji način sklapanja poslova od tradicionalnih sajmova. Na kraju, ali ne i najmanje važno, ovaj događaj je odgovor na brojne izazove, od klimatskih i ekonomskih pitanja do političkih turbulencija, koje zahtevaju bolju diversifikaciju lanaca snabdevanja i bližu saradnju između evropskih zemalja.

Tokom događaja održano je preko 120 poslovnih sastanaka između deset evropskih kupaca i 45 srpskih i regionalnih dobavljača svežeg voća i povrća. Evropski trgovci i distributeri svežeg voća i povrća koji su učestvovali na događaju su Champion-Fruit Kft – Mađarska, ICA – Švedska, Arctic – Poljska/Norveška, Eurogroup – Italija, Consorfrut – Poljska, Greenyard – Belgija i drugi.

Pored intenzivnih sastanaka, tokom plenarnog dela Foruma, predstavnici Eurogroup Italija i REWE Nemačka podelili su uvid u efikasne poslovne prakse u lancu snabdevanja u EU, naglašavajući poverenje, bezbednost hrane i kvalitet kako bi se ispunila očekivanja potrošača. Takođe, razgovarano je i o uticaju klimatskih promena i drugih nepovoljnih faktora na proizvodnju i promet i pravnim aspektima uspešne trgovine voćem i povrćem.

Fruitnet Forum South East Europe 2023 je organizovan u partnerstvu sa međunarodnom medijskom kućom Fruitnet i Privrednom komorom Srbije, uz podršku projekta Velika mala privreda. Regionalni projekat USAID EDGE je pomogao lokalnim proizvođačima iz Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Albanije da se pridruže ovom događaju.